Luchtkwaliteit

Het belang van gezonde lucht in huis

Frisse lucht in elke ruimte waar je verblijft is belangrijk voor onze gezondheid. De buitenlucht is vrijwel altijd van een betere kwaliteit dan de lucht binnen. Ongezonde binnenlucht kan zorgen voor klachten zoals hoofdpijn en benauwdheid. Het kan op den duur leiden tot luchtwegproblemen en irritatie van de slijmvliezen. Ventileren is daarom noodzakelijk.

De luchtkwalitieit is met de huidige duurzame bouwwijze alleen maar belangrijker geworden. Door toepassing van zeer goede isolatie is continue toevoer van verse lucht essentieel voor een gezond binnenklimaat.

Toepassing van balansventilatie met warmteterugwinning zorgt voor:

  • Afvoer van vocht
  • Afvoer uitgeademde lucht (Co2)
  • Afvoer fijnstof
  • Afvoer geuren en vluchtige stoffen
  • Filteren van toegevoerde buitenlucht
  • Geluidwering van buiten
  • Koeling in de zomer

Vocht ontstaat o.a. door ademen, koken, douchen en het drogen van de was. Schimmel- en bacterievorming ontstaat door een te hoog vochtgehalte. Rook en vluchtige organische stoffen, afkomstig van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen en vloerbedekking, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Koolmonoxide dat kan ontstaan bij onvolledige verbranding van gasgestookte CV-ketels en open haarden is zelfs gevaarlijk. Huisstofmijt, geuren en afvalstoffen van huisdieren kan ook als onaangenaam worden ervaren.

Om bovenstaande te voorkomen is continu afzuigen van de vervuilde lucht belangrijk. De afvoer van vervuilde lucht vindt daarom plaats in de keuken, toilet, douche, wasruimte en technische ruimte.

De toevoer van verse lucht vindt plaats in de verblijfruimtes zoals woonkamer, slaapkamer en werkruimte. Deze lucht van buiten wordt gefilterd waarbij 95% van het stof uit de lucht wordt gehaald. Er bestaan ook hoogwaardige fijnstoffilters of ultrafijnstof filters. Hiermee kunnen pollen roetdeeltjes, smog en optioneel zelfs virussen en bacteriƫn worden gefilterd.

Met de langere zomers van tegenwoordig zorgt oververhitting (> 25 graden) van de woning steeds vaker voor een minder comfortabel en warm binnenklimaat. De balansventilatie zorgt dat de temperatuur binnen in huis meerdere graden lager is dan buiten. Waar in veel gevallen overdag een raamrooster of venster wordt opengezet is dit bij een balansventilatie niet nodig. Een bijkomend voordeel is geluidwering, dat vooral in stedelijke gebieden een rol speelt.

×